בעבר, כמעט בכל מפעל או עסק המוכר סחורות היה עושה שימוש במלגזת מפעיל. מלגזה זו הייתה מיועדת לשינוע של פריטים קלים למדי- היא פעלה על כוחו הידני של האדם שהפעיל אותה, וכמובן שבכוח מוגבל זה לא ניתן היה להזיז משקלים כבדים במיוחד. אך בימינו, כמעט שום דבר, כידוע, אינו עובד בכוח הזרוע. כיום, נפוץ יותר ויותר השימוש באמצעי שינוע מסוג שונה, הרי הוא מלגזה חשמלית, אשר באמצעותה ניתן לשנע כל משקל, קל וכבד כאחד.
בנוסף למלגזה הפועלת אך ורק על חשמל, ניתן למצוא בשוק גם מלגזות המשלבות בין העקרון של מלגזה חשמלית לבין זה של מלגזת מפעיל- מלגזות כאלה עשויות להתאים לשינוע חפצים ממקומות צרים במיוחד, אשר המלגזה החשמלית אינה יכולה להכנס אליהם בשל רוחבה.
יתרונות עיקריים של מלגזה חשמלית
ניתן היה לחשוש שבשל הכוח הרב שהיא מנצלת, תספיק כל טעינה של המלגזה החשמלית למעט מאוד זמן של עבודה. אך עם התפתחות הטכנולוגיה, המצב איננו כזה. למעשה, טעינה אחת של המלגזה יכולה להספיק להרבה מאוד זמן עבודה, כך שאין לחשוש מעניין זה.
ייתרון נוסף של המלגזות החשמליות הוא קלות התפעול שלהן. מדובר, בין השאר, על קלות פיזית, כיוון שבשימוש במלגזות אלה, כבר אין שום צורך בהפעלה של כח פיזי. בנוסף לכך, מדובר גם על מכשירים קלים מאוד לתפעול מבחינה טכנולוגית, שכל אחד יכול ללמוד לעבוד איתם במהירות. ההפעלה שלהן, אם כן, חלקה מאוד. בנוסף לכך, הן עושות את עבודתן בצורה שקטה שאינה מפריעה לשאר הפעילות במפעל או בבית העסק.
• מלגזות חשמליות אינן דורשות החזקה של מכלי סולר.
• פרק הזמן העובר בין טיפול לטיפול, גדול, ולא מצריך בזבוז תכוף של משאבי זמן וכוח אדם.
• מאחר ואין צורך בשמנים וגם אין מסננים, עלויות התפעול נמוכות.
• מלגזות חשמליות הן קטנות וקומפקטיות
• אין פליטה של גזים רעילים ולא רעשי מנוע המפריעים לסביבה ופוגעים במלגזנים.
• אחוז קטן מאוד של תקלות וליקויים.
• מתאימות לעבודה בשטחים צפופים וקטנים במיוחד.
• בדומה למלגזות דיזל, במלגזות חשמליות אין כל תלות במנוע הנסיעה לשם מהירות הרמה גבוהה.
• במלגזות חשמליות מסוג EP- AC יש אטימות לאבק, לכלוך ומים של מערכות הבלמים והמנוע.
מלגזות חשמליות – סוללות וזמני טעינה
הסוללות במלגזה החשמלית, סוללות המכילות עופרת וחומצה, דומות לאלה הנמצאות במכונית . אבל באופן מפתיע, הגודל, החוזק וגם ההספק, גבוהים יותר במלגזה מאשר במכונית. באופן רשמי, סוללות המלגה אמורות להספיק לחמש שש שעות בלבד, אבל לרוב, הן יספיקו אפילו לשמונה שעות עבודה. בכל מקרה, תמיד קיימת האפשרות לסוללה רזרבית, וכך, זמן העבודה על המלגזה מוכפל. לסוללת מלגזה ידרשו כ-8 שעות טעינה, ובמידה וקיים מצבר חלופי , אין כל מגבלה לעבודה רצופה.
מלגזות חשמליות – טיפול וכללי בטיחות
על מנת לשמור על המצבר משחיקה והתרוקנות, חשוב למלא את הסוללות ולטפל במלגזה. תפקיד הסוללה במלגזה הוא כפול, הן גם מספקות חשמל, וגם מספקות יציבות בשל משקלן הכבד. קיימים מצברים של יצרנים שונים בגדלים שונים.
למרות שהחלפת הסוללה והטעינה שלה הן פעולות פשוטות, חשוב שאזור הטעינה יהיה מאוורר ומוגן. כמו כן, על העובד שמטפל בסוללות- מחליף, טוען, מוסיף מים מזוקקים ומנקה, ללבוש חליפת מגן וכפפות שיגנו עליו במקרה של מגע עם חומצה. נהגי מלגזות חשמליות, ובכלל, עוברים אימוני בטיחות, אימונים אלה חשובים מאוד לביטחונם, ולביטחון אלה הנמצאים בסביבתם.
יש לציין שחברת חשמל בחרה במלגזות EP לשנים 2012-14 לאחר בדיקות מעמיקות .